Balotelli loodst Italië naar finale

245
28 jun '12
Mario Balotelli heeft Italië een finaleplaats op het EK voetbal bezorgd.

De spits van Manchester City maakte donderdagavond beide Italiaanse doelpunten in de 2-1 zege op Duitsland in de halve eindstrijd. De aansluitingstreffer van Mesut Özil in blessuretijd kwam te laat voor de Duitsers. Italië treft zondag in de finale regerend kampioen Spanje, dat woensdag na strafschoppen te sterk was voor Portugal. Balotelli slaagde er in Warschau andermaal in de aandacht op zich te vestigen.

De excentrieke spits, die al zo vaak negatief het nieuws haalde, deed dat ditmaal door sportieve prestaties. De sterke aanvaller bracht Italië in de eerste helft door twee knappe goals hoogstpersoonlijk in een zetel. Na twintig minuten prikte Balotelli voor het eerst raak. De treffer kon voor een groot deel op het conto van ploeggenoot Antonio Cassano geschreven worden. De kleine aanvaller speelde zich knap vrij en leverde een afgemeten voorzet af. Balotelli kopte vervolgens snoeihard raak.

Meedogenloos toonde Balotelli zich ook bij de tweede treffer. Riccardo Montolivo legde de bal prachtig achter de Duitse defensie, waarna Balotelli doelman Manuel Neuer verschalkte met een hard schot in de bovenhoek. De spits trok vervolgens zijn shirt uit, maar de gele kaart die hem dat opleverde, leek hem allerminst te deren. Het was immers de grote Balotelli-show. Duitsland stond plots voor een haast onmogelijke opgave, terwijl de ploeg van Joachim Löw nog uitstekend aan de wedstrijd was begonnen.

Twee gevaarlijke momenten leverden echter geen treffer op. Vooral de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon mocht opgelucht adem halen, want hij zag er tweemaal niet goed uit. Met de aanstaande uitschakeling in het verschiet gooide Löw na rust het roer om. De aanvallers Mario Gomez en Lukas Podolski, die na hun reservebeurt tegen Griekenland weer in de basis mochten starten, maakten plaats voor Miroslav Klose en Marco Reus.

De Duitsers speelden alles op alles en drongen de Italianen ver terug. De gewenste aansluitingstreffer bleef echter uit. Invaller Reus was nog het dichtst bij, maar zijn vrije trap spatte via de vingerstoppen van Buffon uiteen op de lat. Italië loerde leep op de counter en kreeg halverwege de tweede helft de kans om de wedstrijd te beslissen. Middenvelder Claudio Marchisio schoot echter naast.

Diezelfde Marchisio liet even later nog een grote kans onbenut, maar Italië kon het zich permitteren. De Duitsers werden ondanks een derde aanvallende wissel, aanvallende middenvelder Thomas Müller kwam voor verdediger Jerome Boateng, pas in de slotfase echt gevaarlijk. Özil bracht vanaf de strafschopstip de spanning nog terug, maar ondanks een aantal spannende slotminuten hield Italië stand.