Aanslagen op imams Russische republiek Tatarstan

buitenland
6
19 jul '12
Op de grootmoefti van de Russische republiek Tatarstan en diens plaatsvervanger zijn donderdag aanslagen gepleegd.

Grootmoefti Ildoes Faizov raakte gewond aan een been toen een bom onder zijn auto ontplofte, zijn plaatsvervanger Valioella Jakoepov werd voor zijn woning in Kazan doodgeschoten, zo meldt Al Jazeera. De Russische Onderzoekscommissie onderzoekt of de beroepsmatige activiteiten van de twee mannen aanleiding konden zijn voor de aanslagen. Beide moslimgeestelijken stonden bekend als critici van het salafisme. Faizov werd onlangs in de pers in Tatarstan ook beschuldigd van zelfverrijking bij reizen die hij voor bedevaartgangers organiseerde.

Verder zou hij hebben geprobeerd de controle te verkrijgen over een van de oudste en grootste moskeeën in Kazan, die van duizenden gelovigen grote donaties krijgt. Het salafisme is in Tatarstan in opkomst door de invloed van moslimpredikers uit Tsjetsjenië en andere islamitische regio's waar radicale islamisten al jaren verwikkeld zijn in een confrontatie met de seculiere autoriteiten.

Zij streven naar de vestiging van een kalifaat, een zelfstandige islamitische staat die de Kaukasus, Tatarstan en andere delen van Rusland omvat die in de Middeleeuwen de Gouden Horde vormden. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Kazan een radicale islamistische leider tot levenslang wegens het organiseren van een terroristische groep. Zestien van volgelingen kregen straffen van drie tot twaalf jaar opgelegd.

© Novum 2012
rusland
tatarstan
moslims
ildoes faizov
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?