Marokko spreekt Spanje aan over gebruik chemische wapens in Rif

buitenland
134
20 jul '12
Spanjaarden zouden chemische wapens hebben gebruikt tijdens de oorlog in Rif.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Saadedinne El-Othmani, heeft bij Spanje een dialoog aangevraagd omtrent de gevoelige kwestie. De Spanjaarden zouden tijdens de oorlog in Rif gebruik hebben gemaakt van chemische wapens waar de burger vandaag de dag nog last van heeft. Hij eist dan ook fikse vergoedingen en excuses voor de bewoners van Rif. Tijdens de bekende slag om Anoual in 1921 gebruikte Spanje gifgassen om het hevige verzet van de Riffijnen te breken.

In die periode zijn duizenden Spaanse soldaten gedood door vrijheidsstrijders van Abdelkarim El-Khattabi. El Othmani zegt alle vertrouwen te hebben in een rustige dialoog met Spanje over de kwestie. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zei overigens tijdens een bezoek aan Marokko de Spaanse doden te betreuren. Hij ontweek daarbij op slinkse wijze de vragen over het gebruik van chemische wapens.

Ook repte hij geen woord over de Marokkaanse doden. Een Duitse arts onderzocht het gebied onlangs en trok toen de conclusie dat sommige gebieden in Rif nog steeds last hebben van de gassen. Veel mensen lopen neus- en keelkanker op in gebieden rondom Temsamane en Nador.

© Redactie 2012
marokko
saadeddine el othmani
spanje
rif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?