Weinig Nederlanders kritisch over politie

algemeen
1
26 jul '12
Slechts een op de tien Nederlanders is kritisch op de manier waarop de politie haar werk doet.

Rond de 65 procent is tevreden met de politie, blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête die het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar onder vierduizend Nederlanders heeft gehouden. Een kleine zestig procent is het eens met de stelling dat de politie hetzelfde gevoel heeft als zijzelf over wat goed en fout is. Elf procent is het hier niet mee eens. Dezelfde percentages zijn terug te zien bij de stelling dat de politie over het algemeen juist optreedt.
Van de ondervraagden vindt 66 procent dat de politie alleen geweld gebruikt als dat in het belang is van de samenleving. Een kleine tien procent is het hier niet mee eens.

Het grote vertrouwen in de politie betekent niet dat Nederlanders de politie blind volgen. Ruim een derde vindt het niet zijn plicht om acties van de politie nooit in twijfel te trekken. Vijftien procent vindt dat wel zijn plicht. Soortgelijke percentages zijn te zien als het gaat om besluiten van de politie waar de ondervraagden niet achter staan.

Als de politie een bevel geeft, moet daar ook naar worden geluisterd als je het daar niet mee eens bent, vindt een kwart van de ondervraagden. Negentien procent is het daar niet mee eens.

© Novum 2012
politie
cbs
kritiek
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi