Wereld houdt adem in tijdens hevige strijd Aleppo

buitenland
6
28 jul '12
Het Syrische leger, ondersteund door gevechtshelikopters, zijn zaterdag Aleppo binnen getrokken.

Met de aanval hoopt het Syrische regime de grootste stad van Syrië weer onder controle te krijgen, nadat rebellen een week geleden een aantal wijken had weten te veroveren. De gevechten van zaterdag concentreerden zich in het zuidwesten van Aleppo, in de wijk Salaheddine. De wijk was een van de eerste stadsdelen die door de oppositie werd ingenomen. Helikopters cirkelden boven het gebied en de rebellen werden beschoten met artillerievuur. 

Tanks probeerden ondertussen door te dringen in de wijk. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat er ook in de wijk Sakhour werd gevochten. De rebellenstrijders zouden enkele legervoertuigen hebben uitgeschakeld. Volgens Mohammed Saeed, een activist in Aleppo, is de slag om de stad nu echt begonnen. Volgens hem wordt er fel gevochten tussen de Syrische strijdkrachten en de rebellen. 

"Goddank zijn ze (de militairen, red.) er nog niet in geslaagd om de wijken binnen te gaan", zei hij. De afgelopen dagen werd er buiten Aleppo een forse troepenmacht opgebouwd. De rebellen op hun beurt hebben versterking gekregen van activisten uit andere delen van Syrië. "Ongeveer duizend strijders zijn gekomen om het Vrije Syrische Leger te helpen", zei Saeed. Het Vrije Syrische Leger is de belangrijkste rebellengroep in Syrië. 

Volgens de Syrische staatstelevisie heeft het leger de rebellen zware verliezen toegebracht. De Syrische staatskrant Al-Watan sprak in de zaterdagkrant van 'de moeder alle veldslagen'. Activisten verwachten dat het Syrische regime, net als eerder in Damascus, zware wapens gaat inzetten en langs alle huizen gaat om huiszoeking te verrichten. Bij dergelijke acties in Damascus kwamen tientallen mensen om het leven.

De internationale gemeenschap vreest dat er in Aleppo een bloedbad wordt aangericht en zelfs Rusland, een trouwe bondgenoot van Syrië, verklaarde dat er een 'tragedie' dreigt. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov voegde daar echter aan toe het onrealistisch is te denken dat het Syrische leger niets doet terwijl de opstandelingen pogingen doen grote steden in te nemen. 

"Hoe kan je nou hopen dat in een dergelijke situatie de regering simpelweg toegeeft en zegt: 'Oké, ik had geen gelijk, werp me omver, vervang het regime'? Dat is simpelweg onrealistisch", aldus Lavrov. De strijd om Aleppo is een van de belangrijkste gevechten in de nu al zeventien maanden durende opstand. Met een inwoneraantal van drie miljoen is Aleppo de grootste stad van Syrië en een steunpilaar voor het regime van president Bashar Assad.

De Syrische strijdkrachten zijn veel beter bewapend dan de rebellen, waardoor het voor de oppositie lastig is lang stand te houden. De zware gevechten in de hoofdstad en in Aleppo lijken er echter op te wijzen dat de oppositie aan kracht en organisatievermogen begint te winnen.

© Novum 2012
arabische lente
aleppo
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?