Nederlanders cel in voor moord op matroos tijdens proeftocht

algemeen
2
30 jul '12
Twee Nederlanders zijn veroordeeld tot 13 en 14 jaar cel voor de moord op een Braziliaan.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De mannen van 51 en 31 jaar hebben bekend de zeeman in 2005 tijdens een proeftocht met een zeilboot overboord te hebben gegooid om er daarna vandoor te gaan richting Afrika. De Nederlanders toonden in juli 2005 interesse in een zeilboot die in de Braziliaanse kustplaats Natal te koop stond. De eigenaar stemde in met een proefvaart op voorwaarde dat de bootknecht zou meevaren. 

Een paar dagen later voer het drietal uit. Na een paar uur zeilen kieperden ze het slachtoffer overboord. Ze gaven hem naar eigen zeggen een zwemvest mee, maar de man redde het niet. Volgens het OM hadden de daders moeten weten dat de man nooit levend de kust had kunnen bereiken. Ze wisten dat de 36-jarige Braziliaan zou meevaren en gingen toch door met hun plan, en maakten zich daarmee volgens justitie schuldig aan moord. 

Ook de rechter vond dat sprake was van voorbedachte rade.Na de diefstal van de boot en de verdwijning van de matroos startte justitie in Brazilië een onderzoek. Dat leidde in mei 2010 naar de arrestatie van de twee in Nederland. Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Brazilië, werd afgesproken dat de Nederlandse rechtbank hen zou berechten.

© Novum 2012
brazilië
nederlanders
natal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?