Politiemissie in Irak was verspilling

buitenland
1
31 jul '12
Honderden miljoenen voor niets geweest.

De Verenigde Staten hebben tweehonderd miljoen dollar verspild aan een trainingsprogramma voor de Iraakse politie dat nodig noch gewenst was. Dat hebben onderzoekers van de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw in Irak geconcludeerd. Hun rapport werd maandag gepubliceerd.Het Politie Ontwikkelingsprogramma was bedoeld om de veiligheidstroepen in Irak te trainen, zodat zij het gat konden vullen na het vertrek van de Amerikaanse militairen afgelopen december. 

Het programma zou vijf jaar duren en miljarden kosten. Maar Iraakse leiders wilden boven alles afstand bewaren van de Amerikanen en toonden 'desinteresse'. De Iraakse regering liet geen moment blijken aan het programma mee te willen werken.Volgens het rapport wil de Amerikaanse ambassade in Irak de politieacademie in Bagdad aan het einde van dit jaar overdragen aan de Irakezen. 

Een faciliteit in de zuidelijke stad Basra wordt niet langer gebruikt voor trainingen. Beide faciliteiten hebben meer dan tweehonderd miljoen dollar gekost. Voorts is het aantal adviseurs met bijna negentig procent teruggebracht van 350 tot 36. Een belangrijke les die uit het debacle kan worden getrokken is dat het gastland moet worden betrokken bij dit soort projecten, zeggen de onderzoekers. 

Juist dit bleek moeilijk in het geval van de politiemissie, aldus het rapport, waardoor de beslissing om toch door te gaan met het programma resulteerde in een 'verspilling'.

© MAROKKO.NL 2012
irak
vs
oorlog
politiemissie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?