Moslims in China mogen niet vasten tijdens Ramadan

buitenland
27
3 aug '12
De Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang mogen niet vasten tijdens de Ramadan.

Officieel heet het dat vasten om gezondheidsredenen wordt afgeraden. De islamitische Oeigoeren zelf denken dat Beijing probeert de moslims van hun geloof af te brengen. De richtlijnen van Beijing zijn niet nieuw. Eerder werden de Oeigoeren ook al gemaand 'goed te eten ten behoeve van studie en werk'. Dit jaar wordt evenwel veel strenger gelet op naleving van de regels. Plaatselijke partijleiders gaan zelfs zo ver om manden met voedsel langs te brengen bij dorpsoudsten, met de bedoeling hen ertoe te verleiden het vasten te doorbreken. 

Dergelijke trucs kunnen bijna alleen maar een averechts effect sorteren. De Oeigoeren zullen vermoedelijk nog meer haatgevoelens jegens het partijapparaat gaan koesteren, voorspellen waarnemers. De Oeigoeren vormen de grootste bevolkingsgroep in de autonome regio Xinjiang, maar de Han-Chinezen hebben het er voor het zeggen. De afgelopen jaren kwam het geregeld tot gewelddadige botsingen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. 

In de hoofdstad Urumqi vielen daarbij in 2009 bijna tweehonderd doden. Inmiddels zijn in Xinjiang kleine groepen in Pakistan en Afghanistan getrainde extremisten actief die een 'heilige oorlog' tegen de Han-Chinezen propageren.

© Novum 2012
moslims
ramadan
china
oeigoeren
xinjiang
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi