'Marokko helemaal niet in economische crisis'

economie
108
7 aug '12
De verantwoordelijke minister Idriss Al Idrissi Azami zegt dat het meevalt met de crisis.

Azami die verantwoordelijk is voor het ministerie van Economische Zaken en Financiën voor de Begroting zegt dat Marokko niet in een economische crisis zit die we bijvoorbeeld in Europa zien. Hij kenmerkt de problemen op financieel vlak als 'economische moeilijkheden'. In een interview met de krant Attajdid liet Azami weten dat de regering de situatie op een intelligente manier aanpakt door noodmaatregelen zoals de stimulering van buitenlandse investeringen. 

Om zijn woorden te bevestigen haalde hij een aantal voorbeelden naar voren. Zo is de index van de industriële productie in Marokko gestegen met 3,7% wat een betere prestatie dan 2011 is. Ook is het niet-agrarische bruto binnenlands product van het Koninkrijk met 4,5% gestegen. Als het gaat om de werkloosheid in Marokko sprak Azami minder overtuigend. In het eerste kwartaal van dit jaar verloor Marokko 109.000 banen in vooral de landelijke gebieden.

Daar staan wel 96.000 nieuwe banen tegenover maar die zijn in de stedelijke gebieden gecreëerd. Het totale aantal nieuwe banen ligt volgens de minister op 112.000. Marokko kent ook een forse begrotingstekort van 6,9%. In 2016 moet dat percentage flink omlaag naar 3%. Dit jaar verwacht de Marokkaanse politiek een daling tot 5% dankzij de nieuwe stijgingen van de olieprijzen. 

Dat bespaart Marokko 5,7 miljard dirham, aldus Azami.

© Redactie 2012
marokko
idriss al idrissi azami
minister
begroting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?