SP vergroot voorsprong op VVD

algemeen
52
12 aug '12
De SP heeft de voorsprong op de VVD met vier zetels vergroot.

De socialisten stijgen van 34 naar 37 zetels, terwijl de liberalen een zetel inleveren en uitkomen op 31. De aanval die PvdA-voorzitter Hans Spekman en Kamerlid Mariëtte Hamer op de SP hebben geopend werkt vooral tegen de PvdA zelf, vermoedt De Hond. De PvdA zakte van zeventien naar vijftien zetels. Spekman zei vorige week in het AD dat de SP de oplossingen voor de crisis niet heeft. Hij noemde SP-leider Emile Roemer een groot risico.

Deze week zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer dat de SP is opgeschoven naar de PvdA. "Ze hebben geleerd dat je met alleen maar nee zeggen niet aan de macht komt. "Van de PvdA-kiezers uit 2010 zegt nu 39 procent op de SP te stemmen. "Een ongekend hoog overgangspercentage, dat ik niet eerder bij middelgrote- of grote partijen heb gezien", stelt De Hond. Nog maar 39 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 zegt nu nog PvdA te stemmen. 

Daarmee is de groep die naar de SP overstapt net zo groot. De Hond rekent voor dat de PvdA twaalf of dertien zetels aan de SP verliest. Ook andere partijen verliezen flink aan de SP. Van de GroenLinks-kiezers uit 2010 zegt dertig procent nu SP te stemmen. GroenLinks zakt deze week in de peiling van vijf naar vier zetels. Bij de PVV stapt vijftien procent over naar de SP. D66 verliest elf procent van de kiezers uit 2010 aan de SP.

De Hond verwacht dat de campagnes van de meeste partijen zich vooral op de SP richten. De grote vraag is volgens hem of dit een daling van de SP tot gevolg zal hebben of juist een stijging, zoals nu het geval is.

© Novum 2012
verkiezingen
vvd
sp
maurice de hond
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?