Dodental aardbevingen Iran overstijgt 250

buitenland
16
12 aug '12
Inmiddels honderden doden in Iran.

Het dodental door de twee aardbevingen die zaterdag dorpen verwoestten in het noordwesten van Iran is gestegen naar minstens 250. Meer dan tweeduizend mensen raakten volgens de Iraanse staatstelevisie gewond. Duizenden mensen hebben de nacht buiten doorgebracht omdat er nog regelmatig naschokken te voelen waren. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt omdat reddingswerkes nog steeds op zoek zijn naar slachtoffers die onder het puin zitten. 

Ook zijn enkele afgelegen dorpen nog niet bereikt.De eerste aardbeving had een kracht van 6,4. Het epicentrum lag zestig kilometer ten noordoosten van de stad Tabriz op 9,9 kilometer diepte. De tweede aardbeving volgde elf minuten later en had een kracht van 6,3. Bij deze lag het epicentrum 48 kilometer ten noordoosten van Tabriz op 9,8 kilometer diepte. Zeker zes dorpen zijn helemaal verwoest. Bij zestig andere dorpen is de helft tot tachtig procent van de huizen beschadigd. 

Er zijn zeker tien naschokken gevoeld. Iran ligt op meerdere breuklijnen. Er is gemiddeld minstens een aardbeving per dag. De overgrote meerderheid van de aardbevingen is echter zo licht dat ze niet eens worden opgemerkt. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om door een aardbeving met een kracht van 6,6 die de stad Bam in het zuidoosten verwoestte.

© Novum 2012
iran
aardbeving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi