'Migrant best welkom in Nederland'

algemeen
17
16 aug '12
Vier op de vijf Nederlanders hebben er geen bezwaar tegen als er een arbeidsmigrant in de buurt komt wonen.

Twee derde heeft er bovendien geen moeite mee als er in de toekomst vanwege de vergrijzing meer arbeidsmigranten naar Nederland komen. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders naar werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Vooral de Poolse arbeidsmigrant is best welkom, terwijl Roemenen minder populair zijn, blijkt uit het onderzoek door bureau Markteffect. Uitzendbureau Otto Work Force, dat opdracht gaf voor het onderzoek, is blij met de gastvrijheid. "Want de komende jaren zullen we ze nog hard nodig hebben om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen", aldus directeur Frank van Gool.

De twintig procent die liever geen Pool of Roemeen als buurman heeft, is over het algemeen lager opgeleid, PVV-stemmer of iemand die moeilijk aan een baan komt. Ook in de provincies Zeeland, Flevoland en Friesland is de arbeidsmigrant minder welkom, constateerde Markteffect.

Het aantal arbeidsmigranten wordt overigens flink onderschat. De helft van de respondenten dacht dat er momenteel honderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland werkzaam zijn. Dat zijn er echter drie keer zo veel.

© Novum 2012
integratie
immigratie
nederland
polen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?