Marokko kampt met serieus probleem in gevangenissen

buitenland
11
25 aug '12
De gevangenissen raken overvol en er ontstaan gevaarlijke situaties.

Daarom moeten Marokkaanse rechters vaker besluiten om alternatieve maatregelen op te leggen in plaats van snel te grijpen naar gevangenisstraffen. Althans, daar pleit afgevaardigde voor de Gevangenis Administratie en Reïntegratie Hafid Ben Hasjem voor. Ben Hasjem zei tegenover de krant The Economist het volgende: 'Het is niet mijn schuld. Er is een overmatig gebruik van preventieve hechtenis. Er zijn alternatieven maar rechters maken daar geen gebruik van'. 

Hij nam daarvoor het voorbeeld van iemand met een schuld. Als zo een persoon in vrijheid leeft maar wel onder rechterlijk toezicht kan hij sneller manieren vinden om de schuld terug te betalen. 'Dit is de filosofie die we missen en waar een rechter deel uit van moet maken', zo liet Ben Hasjem weten. Vervolgens haalde de afgevaardigde Nederland als voorbeeld naar voren. Een gevangenisdirecteur mag in Nederland een gevangene weigeren als er te weinig plek is. In Marokko zijn deze opties er niet waardoor overbevolking snel op de loer ligt. 

Overbevolking is echter niet alleen te wijten aan wetten en beleid. Ook zou de criminaliteit toenemen door een toename aan drugsgebruik in Marokko. De Marokkaanse regering heeft inmiddels het proces om betere gevangenissen gestart. Dat was onderdeel van de hervormingen. Zo zijn verschillende directeuren van gevangenissen ontslagen en vervangen door verse krachten waaronder drie vrouwen. 

Ook zijn er nieuwe richtlijnen ingevoerd op het gebied van hygiëne, gezondheidszorg en discriminatie. Ben Hasjem heeft de Marokkaanse minister van Justitie desondanks opgeroepen om meer te doen voor de gevangenissen.

© Redactie 2012
marokko
hafid ben hasjem
gevangenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?