'Ontruiming Utrechtse wijk Kanaleneiland was onnodig'

algemeen
3
27 aug '12
Ontruiming was onnodig als er beter was opgelet.

Bewoners van de Utrechtse asbestwijk Kanaleneiland hadden misschien geen ander onderkomen hoeven te zoeken als er betere normen waren voor kortdurende blootstelling aan asbest. Dat zegt Rob Rötscheid, directeur van woningcorporatie Mitros, maandag in het NRC. Een woordvoerder van Mitros bevestigt het verhaal. Momenteel zijn er alleen regels voor mensen die beroepsmatig met asbest werken. 

Voor een kortdurende blootstelling aan asbest zijn er geen regels. "Daardoor is het lastig om in te schatten of een evacuatie nodig is of niet", legt de zegsvrouw van de woningcorporatie uit. De gemeente zou stellen dat de landelijke normen worden gevolgd omdat bewoners en andere betrokkenen geen risico mogen lopen. Utrecht besloot daarop te ontruimen. Rötscheid zegt in NRC Handelsblad dat de gemeente verantwoordelijk was en dat Mitros aan de zijlijn stond.

De directeur van Mitros vindt dat duidelijker afspraken moeten worden gemaakt over de leiding bij een dergelijke evacuatie. Bovendien liep de communicatie met de bewoners moeizaam. "Ik zag een sneeuwbal steeds groter worden, we konden niets doen", aldus Rötscheid. 

Nog steeds kan een deel van de evacués niet terug naar hun woning. In totaal moesten zo'n driehonderd mensen een ander onderkomen vinden.

© Novum 2012
kanaleneiland
asbest
mitros
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?