Rellen in Kenia na moord op moslimgeestelijke

buitenland
32
28 aug '12
Rellen braken uit na moord op geliefde moslimgeestelijke.

In de Keniaanse kuststad Mombassa zijn maandag rellen uitgebroken nadat een moslimgeestelijke in zijn auto was doodgeschoten. Jongeren gooiden winkelruiten in en staken zeker een politieauto in brand. De geestelijke Aboud Rogo werd doodgeschoten terwijl hij met zijn gezin in de auto door Mombassa reed. Zijn vrouw raakte gewond, maar de vader en 5-jarige dochter van Rogo die eveneens in de auto zaten bleven ongedeerd, zei Rogo's advocaat, Mbugua Mureithi.

Rogo was door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties beschuldigd van steun aan moslimextremisten. Hij was in januari aangeklaagd wegens bezit van vuurwapens, munitie en ontstekers. Hem stond ook een proces te wachten wegens lidmaatschap van de radicale Somalische groep Al-Shabab, die in Kenia verboden is. Vorige maand beschuldigde de politie Rogo van het voorbereiden van bomaanslagen in Kenia met Kerstmis. 

In 2005 werd hij vrijgesproken van betrokkenheid bij een bomaanslag op een hotel in 2002 waarbij minstens twaalf doden vielen. Het is onduidelijk wie achter de moord op Rogo zit, maar volgens het Moslim Mensenrechtenforum in Kenia past de moord in een patroon van buitengerechtelijke executies en verdwijningen van veronderstelde terroristen. Rogo is de vijfde veronderstelde extremist die in de afgelopen vier maanden in Kenia is vermoord of verdwenen.

Al-Shabab heeft gedreigd met een grote aanslag in Nairobi als vergelding voor het Keniaanse besluit om Somalië binnen te vallen. Kenia stelde Al-Shabab verantwoordelijk voor een reeks ontvoeringen op Keniaanse bodem, onder meer van vier Europeanen. Door de ontvoeringen moest het kusttoerisme in Kenia zware verliezen incasseren.

© Novum 2012
kenia
aboud rogo
moslimgeestelijke
al-shabab
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?