Gijzeling Schiphol blijkt miscommunicatie

algemeen
0
30 aug '12
De berichten over een gegijzeld vliegtuig op Schiphol blijken vals alarm.

Volgens de politie gaat het om een miscommunicatie. Er was geen radiocontact mogelijk met de piloot van het toestel met ruim 180 passagiers. Eerder zei een passagier al tegen de NOS dat van een gijzeling geen sprake was. Het toestel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling, dat afkomstig was uit het Spaanse Malaga, landde woensdagmiddag onder begeleiding van twee F-16's op de Polderbaan. Hulpdiensten rukten massaal uit en de marechaussee stond paraat om aan boord te gaan. Dat bleek echter niet nodig.

Volgens Vueling verloor het toestel alle communicatie met de grond, waarna de Nederlandse politie het protocol activeerde dat mogelijk sprake zou zijn van een kaping. Een woordvoerder van de maatschappij benadrukt tegenover Novum Nieuws dat het vliegtuig op geen enkel moment in een gevaarlijke situatie heeft gezeten. De F-16's werden ingeschakeld omdat de luchtverkeersleiding geen radiocontact kon krijgen met de piloot, laat de marechaussee weten. De F-16-piloten proberen dan het toestel te identificeren en contact te krijgen met de bemanning.

De toestellen, die opstegen vanaf Vliegbasis Volkel, gingen boven de Flevopolder door de geluidsbarrière, wat zorgde voor een harde knal op de grond. VVD-leider Mark Rutte keerde woensdagmiddag terug naar Den Haag vanwege de vermeende gijzeling. Hij was op weg naar Enschede voor een verkiezingsdebat, maar maakte rechtsomkeert toen hij van de situatie hoorde. Inmiddels heeft hij zijn weg naar Twente weer vervolgd.

© Novum 2012
schiphol
gijzeling
arabische muziek

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi