'Duizenden pedofielen, drugsdealers en moordenaars lopen vrij rond'

algemeen
17
2 sep '12
Zeker vijftienduizend mensen die zijn veroordeeld tot een celstraf lopen nog vrij rond.

Zij hebben bij elkaar nog 3388 jaar cel openstaan. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het gaat om wiettelers en dieven, maar ook om gewelddadige overvallers, kindermisbruikers en zelfs mensen die iemand hebben omgebracht. Uit de cijfers blijkt verder dat de afgelopen vijf jaar ruim tienduizend veroordeelde criminelen definitief onder hun celstraf wisten uit te komen omdat hun straf is verjaard. 

Het aantal verjaringen lijkt sinds dit jaar wel voor het eerst in jaren te stabiliseren. Dat veroordeelden niet in de cel worden gezet zou komen doordat veel verdachten in vrijheid mogen afwachten of ze een gevangenisstraf krijgen opgelegd. Als dat gebeurt, komen ze gewoon niet opdagen als ze een oproep krijgen. Het probleem speelt al lange tijd. Ook de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weet het aantal spoorloze criminelen niet echt terug te dringen, aldus RTL Nieuws, ondanks beloften in de Tweede Kamer. 

Het Openbaar Ministerie wil maatregelen treffen, zoals het verlengen van voorarrest en het innemen van paspoorten van verdachten. Maar dat is nog niet bij wet geregeld.

© Novum 2012
veroordeelden
celstraf
criminelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?