Gehandicapt meisje Pakistan vrijgelaten

buitenland
90
8 sep '12
Het meisje is per helikopter naar een onbekend adres gebracht.

Het verstandelijk beperkte christelijke meisje Rimsah Masih dat in Pakistan terechtstaat voor godslastering is zaterdag op borgtocht vrijgelaten. Het meisje verliet de gevangenis in de garnizoensstad Rawalpindi zaterdagmiddag, verborgen onder een laken. Een gepantserde auto bracht haar naar een wachtende helikopter. Vrijdag stelde de rechter een borgsom van omgerekend zo'n 8300 euro vast. 

Het leek toen nog maar de vraag of zij snel zou vrijkomen, omdat de familie van het meisje dat bedrag niet zomaar op tafel kan leggen. De advocaten van het meisje gaan de rechtbank nu vragen de zaak niet in behandeling te nemen, kondigden zij aan. De 11-jarige verdachte staat terecht omdat zij bladzijden van de koran zou hebben verbrand. Ze heeft mogelijk het syndroom van Down, en heeft vermoedelijk geen idee wat godslastering betekent.

Vorige week kreeg de zaak een onverwachte wending toen de politie de imam oppakte die de zaak had aangegeven. Imam Khalid Chishti wordt ervan verdacht zelf bladzijden uit de koran in een boodschappentas met verbrand papier en as te hebben gedaan. De tas zou vervolgens aan het meisje zijn gegeven. Zondag verschijnt Chishti voor de rechter. 

In het islamitische Pakistan is het bij wet ten strengste verboden de profeet of de koran te beledigen. De rechter kan overtreders zelfs de doodstraf opleggen. Soms nemen fanatieke moslims het recht in eigen hand. Volgens tegenstanders van de strenge wetgeving wordt die dikwijls ingezet om persoonlijke vetes te beslechten.

© Novum 2012
gehandicapt meisje
pakistan
borgtocht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?