Zwarte dag in Irak kost 92 mensen het leven

buitenland
2
10 sep '12
Aanvallen in Irak hebben zondag aan 92 mensen het leven gekost.

Iraakse veiligheidsdiensten en westerlingen waren het doelwit, zeiden de politie, medische diensten en plaatselijke overheden. Meer dan 360 mensen raakten gewond. De bloedigste aanval vond plaats in het stadje Dujail toen gewapende mannen een kleine legerpost bestormden en tien militairen doodden en acht verwondden. Enkele uren later vonden zeven politierekruten de dood en raakten zeventien gewond toen de basis in Kirkuk waar zij wilden solliciteren werd getroffen door een autobom. 

Alle slachtoffers waren soennitische moslims, zei de politie. In Kirkuk vonden nog eens zeven mensen de dood en raakten zeventig gewond bij twee aanslagen met autobommen en een bermbomaanslag. Niet veel later explodeerden honderden kilometers zuidelijker twee autobommen bij het Franse consulaat en een hotel in Nasiriyah. In het hotel kwamen twee mensen om en vielen drie gewonden. In het consulaat raakte een Iraakse agent gewond. Het Franse personeel van het consulaat bleef ongedeerd.

In vijf andere steden, waaronder Bagdad, vonden kleinere aanslagen plaats. In de sjiitische wijk Husseniyah in Bagdad kwamen een agent en een omstander om. Acht mensen raakten gewond. Op een markt in Basra vielen drie doden en 24 gewonden. De stad Tal Afar werd getroffen door een autobom die aan twee mensen het leven kostte. Zeven raakten gewond. Buiten Kirkuk werden de stadjes Hawija en Ar Riyad opgeschrikt door de explosies van twee autobommen. Zeven mensen liepen hierbij verwondingen op.

In Tuz Khormato, in de omgeving van Kirkuk, vielen vier doden en 41 gewonden bij een aanslag met een autobom bij een markt. Een bermbom in Taji, ten noorden van Bagdad, kostte aan twee mensen het leven. Elf raakten gewond.In de zuidelijke provincie Maysan was een sjiitisch heiligdom doelwit van een dubbele aanslag. Autobommen maakten vijf dodelijke slachtoffers. Veertig mensen liepen verwondingen op. 

Aan het einde van de dag liep het dodental verder op. Bij vier aanslagen met autobommen in verschillende wijken in Bagdad, waaronder de sjiitische wijk Sadr City, kwamen 26 mensen om en raakten 67 gewond. Enkele uren eerder schoten gewapende mannen drie leden van de veiligheidsdiensten dood bij een controlepost in het stadje Abu Ghraib, even buiten Bagdad. Twee schutters kwamen om bij de schietpartij, en een derde werd gevangen genomen.

Opstandelingen proberen met hun aanvallen de regering te ondermijnen. Met name veiligheidstroepen zijn vaak doelwit van groeperingen als Al-Qaida. In het noorden, in de omgeving van Kirkuk, strijden diverse etnische groeperingen om de rechten op de oliewinning in het gebied. De aanvallen van zondag zijn echter nog niet opgeëist.

© Novum 2012
irak
aanslagen
kirkuk
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?