'Nederland maakt Suriname zwart'

buitenland
14
17 sep '12
Nederland houdt niet op met 'vuil te smijten om Suriname zwart te maken'.

Dat heeft de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin maandag gezegd tegen Surinaamse media. Hij reageert daarmee op berichten van de NOS dat president Desi Bouterse opnieuw in verband wordt gebracht met grootschalige drugshandel.Bouterse zou worden genoemd in een onderzoek naar drugshandel van de Surinamer Piet W., die in april werd opgepakt in Barcelona. W. sprak volgens de omroep in afgeluisterde telefoongesprekken over Bouta, de bijnaam van Bouterse. 

Hij zou zich hebben ontfermd over een kapot vliegtuig met een grote partij cocaïne. Lackin zegt bij zijn internationale contacten regelmatig te merken dat Nederland Suriname probeert zwart te maken. "Ik had al eerder gezegd dat Nederland niet zal stoppen met verdachtmakingen", zegt hij maandag tegen de Surinaamse website Starnieuws. Nederland zou het niet kunnen hebben dat het goed gaat met Suriname.

Een woordvoerder van het Surinaamse kabinet zei eerder dat de berichtgeving over Bouterse niet geverifieerd is. "Er zijn geen bewijzen geleverd van de beweringen over Bouterse." Volgens de woordvoerder is het verhaal 'gewoon een afleider, maar gaat het Nederland niet lukken Suriname van het pad af te brengen'.

Het Openbaar Ministerie wilde zondag geen reactie geven op het onderzoek. Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel.

© Novum 2012
suriname
bouterse
cocaïne
lackin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?