Frans blad publiceert spotprenten profeet Mohammed (vzmh)

buitenland
496
19 sep '12
Het Franse blad Charlie Hebdo publiceert woensdag spotprenten van de profeet Mohammed (vzmh).

Premier Jean-Marc Ayrault riep de Franse bevolking op 'verantwoordelijk' te reageren op de karikaturen. Hij zei woensdag dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk is gegarandeerd, maar benadrukte wel dat een ieder met verantwoordelijkheid en respect moet omgaan met die vrijheid. In veel islamitische landen was het de afgelopen week onrustig vanwege Innocence of Muslims, een film waarin de profeet belachelijk wordt gemaakt. 

Een demonstratie tegen de film aanstaande zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs zal worden verboden, zei Ayrault tegen het Franse RTL. Hij zei dat er geen reden was om 'conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben'. De beveiliging van het kantoor van Charlie Hebdo is inmiddels opgevoerd. Afgelopen november werd het hoofdkantoor van Charlie Hebdo door brandbommen verwoest nadat het weekblad een editie had gepubliceerd waarin Mohammed was 'uitgenodigd' als gastredacteur. 

Op de voorpagina stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigde hij met 'honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'. Tegen RTL zei Charb, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, dat als 'we niets meer kunnen publiceren, de handvol extremisten in de wereld en in Frankrijk (...) heeft gewonnen'. 

De Franse moslimraad veroordeelde de publicatie als 'een nieuw geval van islamofobie' en zei er 'verbijsterd' over te zijn.

© Novum 2012
charlie hebdo
profeet mohammed
parijs
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?