Franse moslims mogen niet demonstreren tegen film

buitenland
47
19 sep '12
De Franse autoriteiten willen niets te maken hebben met de film.

Frankrijk heeft een demonstratie zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims verboden. De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei woensdag dat er geen reden is om 'conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben'. "Wij zijn een republiek die geen intentie heeft zich te laten intimideren door wie dan ook", zei Ayrault woensdag tegen het Franse RTL. 

Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk is gegarandeerd, maar benadrukte wel dat een ieder met verantwoordelijkheid en respect moet omgaan met die vrijheid. De regering verdedigde het recht op publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De Franse autoriteiten en Franse moslimleiders hebben de bevolking tot kalmte gemaand. Frankrijk heeft de grootste moslimpopulatie van West-Europa. 

In veel islamitische landen was het de afgelopen week onrustig vanwege Innocence of Muslims, waarin de profeet belachelijk wordt gemaakt. Ten minste 28 mensen kwamen bij die protesten om het leven. Bij het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs staat oproerpolitie paraat. Het blad publiceerde woensdag karikaturen van de profeet die de film en de woede die de film heeft opgewekt belachelijk maken. 

Afgelopen november werd het hoofdkantoor van Charlie Hebdo door brandbommen verwoest nadat het weekblad een editie had gepubliceerd waarin Mohammed was 'uitgenodigd' als gastredacteur. Op de voorpagina stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigde hij met 'honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'. 

De Franse moslimraad veroordeelde de publicatie als 'een nieuw geval van islamofobie' en zei er 'verbijsterd' over te zijn. Het ministerie van buitenlandse zaken maakte woensdag bekend dat de veiligheidsmaatregelen bij enkele Franse ambassades zijn opgevoerd vanwege de film.

© Novum 2012
frankrijk
ayrault
parijs
innocence of muslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?