Assad haalt hard uit naar soennitische landen

buitenland
174
22 sep '12
Bashar Assad is ervan overtuigd dat zijn regime blijft voortbestaan.

Dat heeft hij gezegd in een gesprek met Egyptische journalisten. Hij haalde daarin uit naar Saudi-Arabië en Qatar, die 'denken dat zij geografie, geschiedenis en een regionale rol kunnen kopen'. De Syrische minister van informatie Omran al-Zoebi zei tegen de staatstelevisie dat Assad negen Egyptische journalisten had ontvangen, om hen bij te praten over de jongste ontwikkelingen in zijn land. 

Het was volgens Al-Zoebi een 'persoonlijk bezoek', maar een verslaggever van het weekblad Al-Ahram Al-Arabi publiceerde vrijdag een deel van wat Assad had gezegd.Volgens het weekblad zei Assad dat de opstandelingen 'niet zullen slagen' en dat buitenlands militair ingrijpen zoals in Libië in Syrië 'niet herhaald zal worden'. Ook haalde hij uit naar Saudi-Arabië en Qatar, die volgens hem invloed in de regio proberen te kopen. 

"Zij verstrekken wapens en geld aan terroristen in de hoop het Libische model te herhalen", zei Assad volgens Al-Ahram Al-Arabi. "In plaats van de regionale stabiliteit te helpen, voorzien zij gewapende elementen van wapens en training om de Syrische staat te verzwakken. " De onrust in Syrië biedt de soennitische heersers in het Golfgebied een kans om hun invloed uit te breiden en die van het sjiitische Iran in te perken. 

Het regime van Assad wordt aangevoerd door alawieten, een zijscheut van de sjiitische tak van de islam. In het gesprek met de Egyptische journalisten zei Assad dat de enige manier om de crisis in Syrië op te lossen een 'dialoog met de oppositie' is. "De deur voor een dialoog staat open." De meeste Syrische oppositiegroepen willen pas praten als Assad is opgestapt en de veiligheidsdiensten van zijn regime zijn ontbonden.

© Novum 2012
arabische lente
syrie
assad
saoedi-arabië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?