Kiezers zien PvdA en VVD steeds vaker zitten

algemeen
3
23 sep '12
Het aantal kiezers dat een coalitie met VVD en PvdA wil is gestegen van 15% naar 25%.

Onder de VVD-stemmers verdubbelde het percentage dat positief is van achttien naar 46 procent, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling onder vierduizend mensen. Van alle kiezers noemt net als vorige week 52 procent deze combinatie 'acceptabel'. Bij de PvdA-kiezers lijkt het enthousiasme niet toe te nemen. Vorige week zei drie procent deze samenwerking absoluut niet te willen, nu is dat zes procent. Het percentage dat het jammer noemt nam toe van negen naar twaalf procent.

Acht van de tien ondervraagden zeggen het acceptabel te vinden dat eerst wordt geprobeerd een coalitie met VVD en PvdA te vormen. Bijna driekwart (72 procent) heeft liever dat de partijen elkaar bepaalde onderwerpen gunnen en niet overal compromissen sluiten. Van de ondervraagden vindt 69 procent het acceptabel als de VVD concessies doet op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

Voor verdere verhoging van het eigen risico in de zorg is echter geen meerderheid te vinden. Slechts 37 procent vindt het acceptabel als de PvdA hiermee instemt. Het wordt de PvdA niet zwaar aangerekend dat de SP niet bij de besprekingen wordt betrokken. Een minderheid van 29 procent zegt dit jammer te vinden. In de zetelpeiling lijken de linkse strategische stemmers terug te keren naar hun oorspronkelijke voorkeur.

De PvdA daalt van 38 naar 34. De VVD en het CDA dalen ieder een zetel, maar zo'n klein verschil ligt binnen de foutmarge. De SP stijgt van vijftien zetels naar achttien zetels. D66, 50Plus en de Partij voor de Dieren winnen ieder een zetel.

© Novum 2012
verkiezingen
pvda
vvd
coalitie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi