'Terreurverdachte Almere vecht in Syrië'

algemeen
87
1 okt '12
Een Irakese man uit Almere vecht in Syrië voor een islamistische beweging.

De man werd vorig jaar nog opgepakt in Nederland. Verschillende bronnen bevestigen zijn aanwezigheid in de noord-Syrische stad Aleppo, meldt het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zondag op basis van onderzoek. Khaled K. werd vorig jaar augustus aangehouden omdat hij zich volgens inlichtingendienst AIVD in Syrië wilde aansluiten bij Al-Qaida.

Hij werd na twee weken hechtenis op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. K. sloot zich na zijn vrijlating aan bij de gewapende salafistische groepering Jubhat al-Nusra. Hij werd in augustus met een machinegeweer gefotografeerd en erkende tegen een journalist van het Franse persagentschap AFP dat hij regelmatig optrekt met Jubhat al-Nusra.

K. is niet langer welkom in Nederland nu Nederland zijn verblijfsvergunning heeft ingetrokken omdat hij een bedreiging zou vormen voor de openbare orde en nationale veiligheid, aldus het radioprogramma. De AIVD laat aan Bureau Buitenland weten dat jihadisten in Nederland 'een verhoogde belangstelling' hebben voor de burgeroorlog in Syrië.

© Novum 2012
irak
syrië
arabische lente
khaled k.
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?