OM liet veroordeelde pedofiel glippen

algemeen
52
1 okt '12
Het OM heeft een veroordeelde pedofiel laten lopen.

Een man die in 2008 werd veroordeeld voor jarenlang misbruik van twee neefjes en een nichtje heeft ongehinderd kunnen ontsnappen naar de Filipijnen. Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft hem willens en wetens laten lopen. Dat meldt RTL Nieuws zondag na eigen onderzoek. Richard B. vertrok in 2009 naar de Filipijnen ondanks waarschuwingen van een slachtoffer en haar advocaat.

Daar heeft een 17-jarige jongen in augustus aangifte tegen hem gedaan wegens misbruik. B. zou hem meerdere keren hebben gedwongen tot seks. B. werd in 2008 tot een jaar cel veroordeeld voor het misbruik. Ondanks waarschuwingen dat hij het land zou verlaten liet justitie hem niet oppakken. "Van concreet vluchtgevaar was pas sprake nadat de veroordeelde zich toch niet aan de afspraken van de zelfmeldprocedure bleek te houden", verklaart het OM in een reactie.

De zedendelinquent kreeg op 17 februari 2009 zonder problemen een nieuw paspoort, meldt RTL, waarop hij een week later vluchtte naar een Filipijns eiland waar pedoseksuelen weinig in de weg zou worden gelegd.

Volgens justitie is de gebruikelijke procedure gevolgd en zijn er geen fouten gemaakt. "Het OM kan helaas niet altijd voorkomen dat veroordeelden die op vrije voeten zijn ten tijde van het vonnis naar het buitenland vertrekken."

© Novum 2012
om
richard b.
pedofiel
filipijnen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?