'Langstudeerboete van de baan, stuffie mogelijk omgezet in lening'

algemeen
35
1 okt '12
De langstudeerboete wordt naar verwachting afgeschaft door VVD en PvdA.

Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van Haagse bronnen. Door de afschaffing van de maatregel zou er 370 miljoen euro minder naar de schatkist gaan. VVD en PvdA zijn allebei voorstander van het vervangen van de huidige studiefinanciering door een sociaal leenstelsel. De langstudeermaatregel werd op 1 september ingevoerd. De regel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen.

Studentenvakbond LSVb is blij met het voornemen de langstudeerboete te schrappen, maar is zeer bevreesd dat dit inderdaad leidt tot de invoering van een sociaal leenstelsel. "Afschaffen zou een feest zijn, maar ik hoop dat dit niet een manier is om de geesten rijp te maken voor het sociaal leenstelsel. Daar zijn wij pertinent tegen", zegt vicevoorzitter Karlijn Ligtenberg.

Ook de forenzentaks sneuvelt mogelijk. VVD en PvdA zouden deze week samen een plan indienen om de onbelaste kilometervergoeding te behouden, meldde RTL Nieuws zondag.
Bij invoering van de taks moeten forenzen belasting gaan afdragen over de reiskostenvergoeding van de werkgever. Nu is die nog onbelast. De maatregel uit het Kunduz-akkoord zou 1 januari ingaan.

De dekking voor het schrappen van deze belasting moet worden gevonden in het vitaliteitspakket. Dat zijn maatregelen om ouderen langer aan het werk te houden, onder meer door bijscholing op latere leeftijd. Het voornemen om hierop te korten stuit op verzet bij het CDA.

"Ik maak me zorgen over de dekking", zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. "In dat vitaliteitspakket stonden nou net belangrijke maatregelen die deel uitmaakten van de verhoging van de AOW", zegt hij maandag tegen de NOS. "We moeten de uitwerking nog zien maar het idee dat men daar naar kijkt maakt me niet helemaal gerust."

© Novum 2012
school
langstudeerboete
politiek
pvda
vvd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi