Turkije valt Syrië aan

buitenland
100
4 okt '12
Turkije heeft artilleriebeschietingen uitgevoerd op doelen in Syrië.

Dat heeft het kantoor van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag bekendgemaakt. Een Turkse grensstad werd eerder op de dag getroffen door een granaat die vermoedelijk vanuit Syrië is afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vochten. "Onze strijdkrachten in het grensgebied hebben op deze gruwelijke aanslag gereageerd met artilleriebeschietingen op plaatsen in Syrië die door de radar zijn gedetecteerd, in lijn met de oorlogsregels", zei het kantoor van Erdogan in een beknopte verklaring.

"Turkije, dat handelt in lijn met de oorlogsregels en de internationale wetgeving, zal dergelijke provocaties van het Syrische regime gericht tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten." Volgens de Turkse tv-zender NTV is met de radar vastgesteld vanwaar de granaat is afgevuurd die op de grensstad Alcakale terechtkwam. Deze plekken zijn vervolgens onder vuur genomen. "Turkije is een soeverein land en vandaag werd Turks grondgebied aangevallen. (...) Ik hoop dat dit de laatste krankzinnige actie van Syrië was.

Syrië moet rekenschap afleggen", aldus de Turkse vicepremier Bulent Arinc. In Brussel kwam de Noord-Atlantische Raad op verzoek van Turkije voor spoedoverleg bijeen. Het spoedoverleg had plaats onder Artikel 4 van het Verdrag van Washington. Daarin staat dat NAVO-lidstaten een overleg kunnen aanvragen als ze van mening zijn dat de territoriale integriteit, de politieke onafhankelijkheid of de veiligheid wordt bedreigd. De Noord-Atlantische Raad veroordeelde in een verklaring de aanval op Turkije en noemde het een 'flagrante schending van de internationale wetgeving en een duidelijk gevaar voor de nationale veiligheid van een van de bondgenoten'.

Syrië moet direct een einde maken aan de aanvallen op NAVO-lidstaten, aldus de Raad. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de Syrische regering opgeroepen de territoriale integriteit van Turkije te respecteren. Volgens Ban laat de aanval op Turkije zien dat het conflict in Syrië niet alleen de veiligheid van het Syrische volk bedreigt, maar ook veel ellende veroorzaakt bij de buurlanden. Hij riep alle partijen op alles in het werk te stellen om de spanningen te verminderen en een vreedzame oplossing voor het geweld in Syrië te vinden.
 
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet eerder weten 'woedend' te zijn over de Syrische granaat die in Alcakale vijf levens eiste. De Verenigde Staten zijn met Turkije in overleg getreden over de 'zeer gevaarlijke situatie'. Clinton riep op tot het opvoeren van de druk op het Syrische regime om het zo te dwingen de wapens neer te leggen en een politieke transitie na te streven.

Hoewel Turkije gesteund wordt door de NAVO-leden is het niet waarschijnlijk dat de aanval aanleiding is voor internationaal militair ingrijpen in Syrië. Turkije heeft aangedrongen op een interventie in de vorm van een veiligheidszone en een no-flyzone. De vrees bestaat echter dat dit kan leiden tot een nog groter conflict en van de VS wordt weinig steun verwacht. Turkije ziet de steun van de VS als onontbeerlijk voor een operatie in Syrië.

© Novum 2012
turkije
syrië
erdogan
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?