Marokko zet marineschip in tegen abortusboot

marokko
221
4 okt '12
De Nederlandse abortusboot van Women on Waves kan niet aanmeren in de haven van het Marokkaanse Smir.

Een oorlogsboden zou de de toegang blokkeren. Dat laat oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts vanaf de abortusboot weten. "We bedenken nu alternatieven voor onze plannen." Meer wil ze hier nog niet over loslaten. Door een marineschip in te zetten maken de Marokkaanse autoriteiten volgens haar meer discussie los dan wanneer ze simpelweg toestemming zouden geven om aan te meren. "En dat is juist ons doel. Dat er discussie ontstaat en dat het probleem van de onveilige abortus onder de aandacht komt." Ze noemt de maatregelen die Marokko neemt disproportioneel.

De activiste benadrukt dat de organisatie geen illegale plannen heeft of had. "Wat we altijd doen is aanmeren, vrouwen aan boord nemen en vervolgens naar internationale wateren varen om daar op een volgens de Nederlandse wet legale wijze abortussen uitvoeren." De abortusboot en de bemanning lopen volgens Gomperts geen gevaar. Dat een marineschip tegen de organisatie wordt ingezet, is overigens niet nieuw. "Portugal zette in 2004 twee marineschepen in om te voorkomen dat wij aanmeerden. Maar ook daar is abortus uiteindelijk gelegaliseerd."

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip de haven mogelijk niet zou kunnen bereiken. Als de organisatie er toch in slaagt aan te meren, is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet. Op haar website heeft Women on Waves het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook wordt uitgelegd hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot negen weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, maar toch zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken. Dat zou vaak onveilig gebeuren, waardoor vooral armere vrouwen sterven.

© Novum 2012
marokko
abortusboot
women on waves
smir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi