Turkije wil geen oorlog met Syrië

buitenland
8
5 okt '12
Turkije wil geen oorlog maar is vastbesloten de grenzen en de bevolking te beschermen.

Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd, enkele uren nadat het Turkse parlement een wet had goedgekeurd voor militair optreden tegen Syrië. De aangenomen wet maakt het mogelijk dat Turkije unilateraal, zonder dat zijn westerse of Arabische bondgenoten betrokken worden, kan reageren op Syrische vijandelijkheden.

Volgens vicepremier Besir Atalay is het geen oorlogsverklaring, maar geeft het besluit van het parlement Turkije het recht toekomstige Syrische aanvallen met militaire middelen te beantwoorden. De aangenomen wet heeft 'afschrikwekkende kwaliteiten', aldus Atalay.

Wel benadrukte hij dat samenwerking met de internationale gemeenschap de 'hoogste prioriteit' heeft. Het Turkse leger nam donderdag voor de tweede opeenvolgende dag Syrische doelen onder vuur, meldden staatsmedia. Woensdag voerde Turkije ook beschietingen uit nadat een Turkse grensstad was getroffen door een granaat.

Die werd vermoedelijk vanuit Syrië afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vechten. Vijf Turkse burgers kwamen om het leven. De Syrische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de beschieting.

De Syrische gezant bij de Verenigde Naties Bashar Ja'afari zei dat de Syrische regering niet wil dat het geweld tussen Turkije en Syrië uit de hand loopt. Syrië heeft Turkije opgeroepen 'wijs en rationeel' te handelen en te voorkomen dat 'terroristen en opstandelingen' infiltreren en wapens de grens over smokkelen.

© Novum 2012
turkije
syrië
arabische lente
erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?