Sap stapt op als leider GroenLinks

algemeen
15
5 okt '12
Jolande Sap stapt op als partijleider van GroenLinks.

Dat maakte ze vandaag bekend. "Nu de partijtop het vertrouwen in mij opzegt, hetgeen ik zeer betreur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn functie als politiek leider, fractievoorzitter en Kamerlid van GroenLinks neer te leggen", schrijft ze in een verklaring. "Ik doe dit met pijn in het hart." Onder leiding van Sap boekte GroenLinks een flink verlies bij de afgelopen verkiezingen.

De partij ging van tien naar vier zetels. "Ik dank de leden en kiezers van GroenLinks voor het in mij gestelde vertrouwen en wens hen alle sterkte in deze moeilijke periode in het bestaan van GroenLinks", zo schrijft Sap. Een dag na de teleurstellende verkiezingsuitslag praatte Sap met de partijtop over haar positie. Ze zei later dat ze had getwijfeld over opstappen, maar besloot toch door te gaan.

Het partijbestuur steunde haar in dit besluit. Wel werd een interne commissie aangesteld die het verlies zou gaan bekijken. "De afgelopen weken ben ik me zeer bewust geweest van de commotie die bij sommigen ontstond nadat het partijbestuur op 13 september het bericht uitbracht dat de 'partijtop verheugd' was dat ik bleef", schrijft Sap. "In de weken hierna heb ik echter zo veel steun van leden ontvangen, dat ik onvoldoende aanleiding zag om alsnog de eer aan mijzelf te houden."

Volgens Sap is het 'tot de dag van vandaag onduidelijk welke oplossing een overhaast vertrek biedt', zo stelt ze in haar verklaring. Het opstappen is dan ook geen vrijwillige keuze. "Hoewel ik als politieke leider de eerste verantwoordelijkheid draag, is en was ook duidelijk dat meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan de slechte uitslag."

Onduidelijk is wie Sap opvolgt. Nummer twee op de lijst van GroenLinks is Bram van Ojik, maar ook Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver zouden dit kunnen doen. Door het vertrek van Sap kan Linda Voortman terugkeren in de Kamer.

© Novum 2012
jolande sap
groenlinks
politiek
tofik dibi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?