iPhone fabriek weer in opspraak

economie
0
6 okt '12
Duizenden arbeiders van een iPhone fabriek hebben vrijdag het werk neergelegd.

Zij protesteren tegen nieuwe kwaliteitscontroles en het verplicht doorwerken op een feestdag. Dat heeft de rechtengroep China Labor Watch zaterdag gezegd. De eigenaar van de fabriek in Zhengzhou, het Taiwanese technologieconcern Foxconn, ontkende dat er wordt gestaakt en zei dat de productie gewoon doorgaat. Volgens China Labor Watch besloten drie- tot vierduizend arbeiders tot de staking.

Zij zouden werken aan de productielijnen voor de iPhone 5, maar konden zich niet vinden in nieuwe kwaliteitseisen, waaraan zij bijna niet zouden kunnen voldoen, en besloten het werk neer te leggen. Ook zouden ze verontwaardigd zijn omdat ze moesten werken tijdens de Gouden Week, een halfjaarlijkse feestweek die zondag ten einde komt. Foxconn liet weten dat arbeiders in deze week op vrijwillige basis werken en daarvoor, in lijn met Chinese arbeidswetgeving, driemaal zoveel betaald krijgen als normaal.

Het bedrijf gaf toe dat er maandag en dinsdag twee kleine arbeidsgeschillen hadden plaatsgevonden, maar ontkende dat er sprake is van een staking of werkonderbreking. Het Amerikaanse computerbedrijf Apple, opdrachtgever van Foxconn, had samen met zijn leverancier strengere kwaliteitsstandaarden ingevoerd om deukjes en krasjes in het frame en in de achterkant van de iPhone te voorkomen, zei China Labor Watch. Arbeiders van de fabriek zouden echter onvoldoende getraind zijn om aan de nieuwe eisen te voldoen.

In het noorden van China werd in september de productie in een Foxconn-fabriek stilgelegd nadat er een massale vechtpartij was uitgebroken. Hoewel het gevecht volgens de politie en Foxconn niet werkgerelateerd was, werd op internet gemeld dat het geweld uitbrak nadat een beveiliger een werknemer had geslagen.

Volgens arbeidsactivisten heeft de introductie van de iPhone 5 geleid tot langere werkdagen en meer werkdruk op de fabrieksvloer.

© Novum 2012
iphone
foxconn
apple
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi