Fraudeaanpak Kanaleneiland levert miljoenen op

algemeen
41
9 okt '12
De staat heeft zes miljoen euro opgehaald in Kanaleneiland.

Fraudeonderzoek in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft ruim zes miljoen euro opgeleverd aan boetes, terugvorderingen, belastingcorrecties en besparing op beëindigde uitkeringen. Dat laat de gemeente dinsdag weten. Het Interventieteam Midden-Nederland controleerde vorig jaar tussen maart en december op zwart werk, woonfraude en de afdracht van belastingen en premies.

"Om het draagvlak voor ons sociale stelsel hoog te houden, moeten we niet aarzelen om dit soort fraude hard aan te pakken", zegt wethouder voor werk en inkomen Rinda den Besten (PvdA) over de resultaten Bijna vierhonderd bedrijven kregen tijdens het onderzoek bezoek, waaruit naar voren kwam dat identiteitspapieren ontbraken, premies en belastingen waren ontdoken en mensen met een uitkering werkten zonder dit op te geven bij uitkeringsinstanties.

Bij bewoners van Kanaleneiland werden ruim zeshonderd onderzoeken ingesteld naar mogelijke woon- en uitkeringsfraude. Dossieronderzoek, bestandkoppeling en huisbezoek waren hierbij vaste prik. Nieuw was de samenwerking met studiefinancieringsorganisatie DUO. Onderzocht werd of studenten die opgaven uitwonend te zijn dat ook werkelijk deden. Bij 23 van de 25 ingestelde onderzoeken bleek de 'uitwonende' student nog bij de ouders te wonen.

DUO overweegt vaste partner te worden bij de interventieteams, laat de gemeente weten. De gemeente denkt met 27 niet-toegekende en vijftig beëindigde uitkeringen ruim vier miljoen euro te hebben bespaard. Ook wordt bij 41 mensen voor in totaal ruim zes ton aan uitkeringen teruggevorderd. En de Sociale Verzekeringsbank haalde ruim vijftienduizend euro terug aan ten onrechte ontvangen AOW en kinderbijslag.

Verder legde de Belastingdienst voor bijna anderhalf miljoen euro aan boetes en naheffingen op, werd 21 keer huur- en zorgtoeslag teruggevorderd en legde de Inspectie SZW 21 werkgevers bijna zeventig mille aan boetes op, omdat zij buitenlanders zonder werkvergunning in dienst hadden. Het UWV beëindigde 23 uitkeringen. De bedoeling is om alle fraudebedragen terug te vorderen, maar omdat het vaak om arme mensen gaat wordt dat volgens de gemeente lastig.

Het Interventieteam Midden-Nederland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten, de Belastingdienst, de politie, de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, de Sociale Verzekeringsbank en het Openbaar Ministerie. Eerder werden de Utrechtse wijken Lombok, Overvecht en Ondiep gecontroleerd.

© Novum 2012
kanaleneiland
duo
uitkering
fraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?