Aanval op ambassade VS had niets met anti-islamfilm te maken

buitenland
6
10 okt '12
De aanval en de dood van de ambassadeur had niets met het protest te maken.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft nooit geconcludeerd dat de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi voortkwam uit protesten tegen de anti-islamitische film Innocence of Muslims. Dat heeft het ministerie dinsdag gezegd. De verklaring van het ministerie doet de vraag rijzen waarom de regering van president Barack Obama meer dan een week deze uitleg heeft gegeven over de aanval, waarbij de Amerikaanse ambassadeur en drie van zijn medewerkers om het leven kwamen.

Een functionaris van het ministerie zei dat het nooit de conclusie van het ministerie is geweest dat het geweld voortkwam uit de woede over de film. Waarom de regering dit in eerste instantie wel heeft gezegd is volgens de anonieme functionaris een vraag die 'anderen' moeten beantwoorden. Hij wilde hier verder niet op ingaan. De aanval op het consulaat is een belangrijke kwestie geworden in de presidentsverkiezingen. 

De Republikeinse kandidaat Mitt Romney noemde het een voorbeeld van het zwakke buitenlandbeleid van president Barack Obama. "Zoals de regering nu eindelijk heeft erkend, zijn deze aanvallen het weloverwogen werk van terroristen."De Amerikaanse regering heeft gezegd dat ze de beste informatie gegeven heeft die vlak na de aanval beschikbaar was. Later, toen er meer informatie beschikbaar kwam, werd de verklaring van de regering bijgesteld. 

Vijf dagen na de aanval gaf de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, echter een reeks interviews waarin ze verklaarde dat de regering ervan uit ging dat het geweld niet gepland was en dat extremisten met zware wapens het protest tegen de film 'gekaapt' hadden.

© Novum 2012
benghazi
profeet mohammed vzmh
innocence of muslims
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?