'Kamelenaanval' tijdens opstand Egypte blijft onbestraft

buitenland
2
11 okt '12
De mannen zijn tot onbegrip van velen vrijgesproken.

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag 24 aanhangers van de verdreven president Hosni Mubarak vrijgesproken van het organiseren van een van de zwaarste aanvallen op demonstranten tijdens de opstand vorig jaar. Bij de 'kamelenaanval' vielen de belagers met kamelen en paarden de menigte op het Tahrirplein in Caïro aan. Zo'n tien mensen kwamen om het leven. De 24 werden woensdag onschuldig bevonden aan doodslag en poging tot moord. Onder hen bevinden zich enkele grote namen uit het regime van Mubarak, zoals de oud-voorzitter van het parlement en hoofd van de inmiddels opgeheven partij van Mubarak, en ministers en zakenmannen.

De aanval op 2 februari 2011 betekende een keerpunt in de opstand die leidde tot de val van Mubarak. De aanval met kamelen en paarden, waarbij demonstranten werden geslagen en vertrapt, leidde tot straatgevechten die twee dagen duurden. De antiregeringsprotesten namen daarna toe en op 11 februari 2011 moest Mubarak het veld ruimen. De rechters moeten het vonnis dat de 24 vrijspreekt nog toelichten. Volgens de advocaten van de verdachten was er onvoldoende bewijs om hen te veroordelen.

Mohammed el-Beltagi, een hooggeplaatst lid van de Moslimbroederschap, noemde de vrijspraak een farce en riep de nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi op tussenbeide te komen en de verdachten opnieuw te berechten. Mensenrechtenadvocaat Gamal Eid zei dat een deel van het bewijsmateriaal niet is behandeld en dat met ander bewijs is geknoeid. Sommige getuigen wijzigden vanwege druk van nog altijd machtige Mubarak-getrouwen hun getuigenis.
 
Bij de achttien dagen durende volksopstand kwamen zo'n duizend mensen om het leven, bijna allemaal tijdens gevechten met politie en veiligheidsdiensten. Er is tot nog toe echter vrijwel niemand veroordeeld. De meeste verdachten zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs en slecht onderzoek. Mubarak is wel veroordeeld. Hij heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.

© Novum 2012
egypte
mubarak
caïro
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?