Drie jaar cel voor doden vier eigen baby's

algemeen
3
11 okt '12
Sietske H. moet drie jaar de cel in voor het doden van haar vier pasgeboren baby's.

Ook krijgt ze tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot twaalf jaar cel, zonder tbs. De 27-jarige vrouw uit het Friese Nij Beets wil nu echter wel meewerken aan psychologisch onderzoek. Het OM had daarom in hoger beroep vier jaar cel en tbs geëist voor een keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord. Het hof maakte hier vier keer kinderdoodslag van en sprak haar vrij van kindermoord. Het hof oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat H. van tevoren gepland heeft de baby's om het leven te brengen.

Uit een scan is gebleken dat H. een aangeboren hersenafwijking heeft. Die aandoening komt tot uitdrukking in een persoonlijkheidsstoornis, waardoor ze verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Het hof houdt daar rekening mee, net als met het gegeven dat H. 'de rest van haar leven zal moeten leven met de wetenschap dat ze haar vier eigen pasgeboren kinderen heeft gedood'. Omdat deskundigen de kans op herhaling aanzienlijk achten, passeerde het hof het pleidooi van de advocaat van H. om tbs met voorwaarden -de meer vrijblijvende vorm van tbs- op te leggen.

Het is volgens het hof van belang dat H. een langdurige en zeer intensieve behandeling ondergaat. "Dit moet met deze verdachte niet weer gebeuren", aldus het hof. Sietske H. bracht tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's vlak na de bevalling door verstikking om het leven. Ze deed de lijkjes in koffers, die ze op de zolder van het ouderlijk huis verstopte. Haar omgeving heeft nooit iets gemerkt van de zwangerschappen, tot in augustus 2010 de tandartspraktijk waar ze werkte argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

© Novum 2012
sietske h.
moord
baby's
om
tbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?