Twee doden door eten besmette zalm

algemeen
0
13 okt '12
Twee mensen zijn overleden door het eten van zalm.

Twee mensen zijn overleden door het eten van met salmonella besmette zalm van de Harderwijkse visfabrikant Foppen. Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij twee sterfgevallen een verband gevonden met de bacterie die ook in de zalm is aangetroffen. Het gaat om ouderen van boven de 80, zei RIVM-directeur Roel Coutinho zaterdagochtend op Radio 1.

Bij een van hen is het zeker dat de salmonellabacterie de doodsoorzaak was, bij de ander moet dat nog worden bevestigd. De visfabrikant laat in een reactie weten het nieuws over de sterfgevallen via de media te hebben vernomen. "Ervan uitgaande dat de feiten zijn zoals in de media weergegeven, verdriet Foppen deze uitkomst in hoge mate. Onze gedachten en gevoelens gaan uit naar hen die hier direct bij betrokken zijn."

Het bedrijf wil 'uit respect voor wat zij nu meemaken en voor hun privacy' verder geen commentaar geven. Volgens Coutinho is sprake van een 'zeer uitzonderlijke en grote uitbraak' die het RIVM heeft verrast. Het instituut schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak op zeventien kan uitkomen. De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550.

Zeker tweehonderd van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM veel hoger, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. Coutinho schat dat ongeveer tienduizend mensen ziek zijn geworden door de zalm.

Zalm van Foppen en producten waar die in wordt verwerkt liggen normaal gesproken in de meeste grote Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Aldi en Plus. De salmonellabacterie veroorzaakt een infectie van de darmen. Een infectie kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

© Novum 2012
zalm
salmonella
foppen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi