Arabieren willen Malala helpen

buitenland
13
15 okt '12
Het meisje is naar Groot-Brittannië overgebracht maar kon ook naar de VAE.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen een vliegtuig te sturen om de door de Taliban neergeschoten Pakistaanse Malala Yousufzai (14) op te halen, mochten artsen beslissen dat ze voor behandeling naar het buitenland moet. Malala werd vorige week neergeschoten, omdat zij wreedheden van de extremisten aan de kaak had gesteld en campagne voerde voor onderwijs voor meisjes.

De visums voor het verpleegkundig personeel van het vliegtuig en zes artsen worden momenteel in orde gemaakt, zei Jamil Ahmed Khan, de Pakistaanse ambassadeur voor de VAE, zondag tegen een Pakistaanse televisiezender. Er zijn in drie ziekenhuizen in Dubai en Abu Dhabi voorbereidingen getroffen om de tiener te behandelen. Volgens het Pakistaanse leger is er nog geen beslissing genomen over het al dan niet naar het buitenland vervoeren van Malala.

Ze wordt momenteel in een Pakistaans legerhospitaal behandeld. Malala werd dinsdag in haar hoofd geschoten. De kogel ging vervolgens door haar nek naar haar ruggenmerg. Artsen zijn tevreden over de, zij het langzame, progressie die Malala boekt, aldus het leger. Zaterdag bleek dat het meisje in staat was haar armen en benen te bewegen. Wel ligt ze nog aan de beademing.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.

© Novum 2012
arabieren
malala yousufzai
vae
taliban
onderwijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi