Iran: nieuwe EU-sancties 'inhumaan'

buitenland
16
16 okt '12
Iran keurt nieuwe sancties die de Europese Unie tegen het land heeft getroffen af.

Teheran noemt de sancties 'inhumaan' en houdt vol dat de sancties het land niet kunnen dwingen het atoomprogramma stop te zetten. Iran heeft eerder al gezegd niet te zullen buigen voor druk van het Westen. Maandag verbood de EU de import van Iraans aardgas. Daarnaast werden er een aantal andere beperkingen gesteld aan de handel en financiële transacties met Iran.

Eerdere sancties richtten zich op de Iraanse olie-export en het bankwezen. Het ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dat de maatregelen er niet voor zorgen dat Iran stopt met de verrijking van uranium. Het ministerie noemde de sancties 'illegaal, onverstandig en inhumaan'.

"Ze kunnen de Iraanse staat niet dwingen zich over te geven en zich terug te trekken (uit het atoomprogramma, red.)", aldus een woordvoerder. "Dit soort acties moedigen Iran alleen maar aan om door te gaan." Het atoomprogramma is volgens Iran alleen maar een voorwendsel voor het Westen om sancties te kunnen treffen.

'Het is duidelijk dat het grote probleem voor het Westen is dat Iran volhardt in zijn onafhankelijkheid', aldus de woordvoerder.

© Novum 2012
iran
europa
export
olie
sancties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?