Vonnis chauffeur Bin Laden herroepen

buitenland
0
17 okt '12
Proces tegen voormalige chauffeur klopte niet.

Een Amerikaans hof van beroep heeft de veroordeling van Salim Ahmed Hamdan, een voormalige chauffeur van Osama bin Laden, dinsdag herroepen. Hamdan zat vijfenhalf jaar gevangen, maar het feit waarvoor hij veroordeeld werd, materiële ondersteuning van terrorisme, gold toen hij dat beging nog niet als een oorlogsmisdaad.

"Als de regering Hamdan wilde aanklagen wegens hulp en medeplichtigheid aan terrorisme of een andere oorlogsmisdaad die op het moment van Hamdans handelen stevig in het internationaal oorlogsrecht verankerd was, dan had zij dat moeten doen", schrijft rechter Brett Kavanuagh in het door zijn twee collega-rechters onderschreven vonnis. Het misdrijf waarvoor Hamdan werd veroordeeld werd opgenomen in de Military Commissions Act van 2006.

'De regering suggereert dat in de periode van Hamdans handelen, van 1996 tot 2001, materiële ondersteuning van terrorisme een overtreding was van het oorlogsrecht' waarnaar in de Amerikaans wet wordt verwezen, maar 'wij concluderen anders', schrijft Kavanaugh. Hamdan ontmoette Bin Laden in 1996 in Afghanistan. Na te zijn begonnen als hulp op diens boerenbedrijf werkte hij zich op tot chauffeur van de Al-Qaida-leider.

Volgens zijn advocaten deed hij dat alleen om het salaris van tweehonderd dollar per maand, maar de Amerikaanse justitie stelde dat hij optrad als privéchauffeur en lijfwacht. Hij zou wapens voor de Taliban hebben vervoerd en Bin Laden hebben geholpen te ontsnappen toen de Amerikanen na de aanslagen van 11 september 2001 in Afghanistan binnenvielen. Hamdan werd in november 2001 bij een controlepost in Afghanistan opgepakt.

Een militaire jury in Guantanamo Bay sprak hem in 2008 vrij van twee aanklachten wegens samenzwering, maar achtte hem wel schuldig aan materiële ondersteuning van terrorisme.
Het Center for Constitutional Rights, een particuliere groep die zich inzet voor belangen van gedetineerden, prijst het vonnis, maar vindt dat het niet ver genoeg gaat.

Volgens het centrum zijn de gedetineerden in Guantanamo Bay volgens het oorlogsrecht burgers en moeten zij volgens het gewone strafrecht worden berecht of vrijgelaten, in plaats van opgesloten en vervolgd onder een stelsel van militaire commissies.

Raha Wala van Human Rights First zegt dat het vonnis repercussies heeft voor soortgelijke zaken die voor militaire commissies dienen of gediend hebben. "Het is een basisprincipe van het recht dat iemand niet kan worden vervolgd voor daden die op het moment dat ze begaan werden geen misdaad waren."

© Novum 2012
vs
salim ahmed hamdan
osama bin laden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?