Nederland telt ruim twintigduizend moderne slaven

algemeen
11
17 okt '12
In Nederland zijn 21 duizend mensen slachtoffer van arbeidsuitbuiting buiten de seksindustrie.

Dat blijkt uit een rapport van stichting Fairwork, een stichting die zich bezighoudt met het bestrijden en voorkomen van moderne slavernij. De slachtoffers worden vaak onder valse voorwendselen en onder bedreiging of met geweld gedwongen te werken. Ze moeten volgens Fairwork onder mensonterende omstandigheden werken en maken vaak extreem lange dagen voor weinig geld.

Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, maar ook Nederlanders kunnen volgens de stichting slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting komt vaak voor in de horeca, land- en tuinbouw, fabrieken en particuliere huishoudens.

In Nederland wordt het uitbuiten van mensen voor hun arbeid sinds 1 januari 2005 gezien als een vorm van mensenhandel. Voor die datum was alleen uitbuiting in de seksindustrie strafbaar.

Het cijfer is gebaseerd op onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. Daaruit blijkt ook dat wereldwijd twintig miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880 duizend mensen.

Een recordaantal van 1222 mogelijke slachtoffers van mensenhandel heeft zich vorig jaar aangemeld bij coördinatiecentrum Comensha, van wie er 256 slachtoffer zijn van uitbuiting in andere sectoren dan de seksindustrie. Daarmee hebben instanties volgens Fairwork slechts een procent van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting in beeld.

© Novum 2012
fairwork
slavernij
nederland
immigranten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi