Israël berekende caloriebehoefte bewoners Gaza

buitenland
46
17 okt '12
Israël rekende precies uit hoeveel Palestijnen nodig hadden.

Tijdens de blokkade van de Gazastrook, tussen 2007 en 2010, berekende het Israëlische leger met hoeveel calorieën de bewoners van het gebied dagelijks toekonden om niet ondervoed te raken. Dat staat in een document dat het ministerie van defensie onder rechterlijke dwang heeft vrijgegeven. Volgens de Israëlische mensenrechtengroep Gisha toont het document aan dat Israël destijds de voedselleveranties aan de Gazastrook beperkte om Hamas onder druk te zetten.

Halverwege 2007 greep de militante Hamas de macht in het gebied, wat Israël er toe zette de blokkade in te stellen. Het Israëlische leger stelde woensdag dat de berekening juist was bedoeld om een humanitaire crisis in de Gazastrook te voorkomen en niet om de voedseltoevoer in te perken. Gisha, dat de vrijgave van het document afdwong, zegt dat Israël om Hamas te verzwakken een 'economische oorlog' voerde.

Hamas probeerde het effect van de blokkade te verminderen door een stelsel van ondergrondse tunnels aan te leggen waardoor voedsel, wapens en andere goederen naar het gebied werden gesmokkeld. De blokkade legde de economie in de Gazastrook lam, maar een humanitaire crisis bleef uit. In mei 2010 zag Israël zich onder internationale druk gedwongen de blokkade op te heffen.

Israël ging uit van een dagelijkse caloriebehoefte van 2279 per persoon, in overeenstemming met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

© Novum 2012
palestina
hamas
voedsel
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?