Salafisten Marokko vernietigen afgoderij beelden

buitenland
316
18 okt '12
Een groepje heeft enkele eeuwenoude beelden gesloopt.

De stenen beelden dateren van meer dan 8000 jaar geleden en zouden in de bergen van de Hoge Atlas gesloopt zijn, zo meldt As-Sabah. 'Deze stenen beelden met daarop de zon zijn ouder dan 8000 jaar. Een paar dagen geleden zijn ze vernietigd door salafisten, zo meldt Abubakt Anghir van de Amazigh Rechten van de Mens. Op een van de beelden genaamd 'plaat + zon' dateert van voor de aanwezigheid van Feniciërs in Marokko.

De berg waar de beelden stonden is een archeologische plek in de vlakte van Yagour in de buurt van Marrakech en op 20 km van de hoogste top van Marokko in Toukbal(4167 m). Anghir ging verder: 'Er zijn een aantal salafistische groeperingen in de regio en dit is niet de eerste keer dat pre-islamitische plaatsen zijn aangevallen. We hebben inmiddels een brief naar het ministerie van Cultuur gestuurd maar nog geen antwoord mogen ontvangen'. 

In Marokko is een tweestrijd ontstaan in het aanbidden van Allah. Veel Marokkanen zoeken hun toevlucht tot afgoden zoals de bovengenoemde beelden om op die manier te 'bidden'. Ook bidden veel mensen bij graven waarna ze opmerkelijke gebruiken hanteren in de verering van God. Ook de Marokkaanse regering erkent dit probleem. 

De salafisten zagen deze beelden mogelijk ook als vorm van afgoderij door de afgebeelde zon op de stenen. 

© Redactie 2012
marokko
marrakech
afgoderij
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?