Marokko spreekt vernielingen eeuwenoude beelden tegen

buitenland
25
19 okt '12
De beschuldigingen richting salafisten blijkt een storm in een glas water.

Gisteren verscheen het bericht dat salafisten eeuwenoude beelden hebben vernietigd omdat deze voor 'afgoderij' staan. Een van de beelden waarop de zon afgebeeld is dateert van ruim 8000 jaar geleden. De beschuldiging bleek echter ongegrond. Het ministerie van Cultuur kwam met een speciale melding over de vernielingen. 'De informatie die door nationale en internationale media werd uitgebracht over vernielingen van rotstekeningen in de bergen van Yagour zijn ongegrond', zo begon de verklaring. 

Volgens het ministerie hebben gespecialiseerde diensten in samenwerking met lokale en regionale overheden bevestigd dat het om valse berichtgeving gaat. 'De drogreden van deze claims zijn misleidend', zo klonk het luid en duidelijk. De autoriteiten wijzen erop dat het culturele erfgoed in Marokko voor alle Marokkaanse burgers zijn en een bron van begrip en trots zijn. 'De lange en rijke geschiedenis van Marokko is gekenmerkt door de waarden van diversiteit en tolerantie en niet van dit soort incidenten. Hiervoor is in Marokko geen plek!', meldt het ministerie. 

Wel wijst men erop dat het gevaar van vernieling op de loer ligt gezien de gebeurtenissen in andere landen. Naast vandalisme is men bang voor de illegale handel van zeer oud materiaal dat men in heel Marokko kan bewonderen. 'Het ministerie van Cultuur roept alle Marokkanen op om bij te dragen aan de bescherming en verbetering van onze historisch erfgoed. Wees wel waakzaam als het gaat om beschuldigen', meldt staatspersbureau MAP. 

Waarom de valse beschuldigingen de wereld in werden geholpen is niet bekend. 

© Redactie 2012
marokko
hoge atlas
salafisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?