CIA wil drones in onder meer Marokko inzetten

buitenland
29
20 okt '12
Met droneaanvallen moet Al-Qaida in Noord-Afrika een halt toegeroepen worden.

De inlichtingendienst CIA wil haar vloot onbemande vliegtuigen uitbreiden om Al-Qaida in Noord-Afrika aan te pakken, zo meldt Washington Post. Momenteel worden de drones vooral ingezet in Pakistan en Jemen om daar beoogde terroristen te bombarderen. Dat heeft wereldwijd voor de nodige kritiek gezorgd gezien de vele onschuldigen die bij de aanvallen overlijden.

Directeur van de CIA, David Petraeus heeft het Witte Huis gevraagd om een tiental extra drones om over te gaan op aanvallen in Noord-Afrika. Het initiatief van de CIA weerspiegelt de bezorgdheid van Washington dat de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika Al-Qaida in de kaart speelt. Dat werd op 11 september duidelijk zichtbaar door de aanval op de Amerikaanse ambassade in Libië.

De krant meldt dat er tot nu toe geen besluiten zijn genomen om de droneaanvallen ook in Noord-Afrika in te zetten maar merkt wel op dat functionarissen zijn begonnen met het ontwikkelen van plannen als gevolg van de groeiende dreiging. Het initiatief zal nu door een team van deskundigen worden geëvolueerd onder leiding van John Brennan, adviseur terrorismebestrijding van Barack Obama.

Mogelijk heeft een eventuele goedkeuring gevolgen voor Marokko, gezien Al-Qaida in de Maghreb (AQIM) actief is in het zuiden van Marokko.

© Redactie 2012
marokko
cia
drones
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?