'Marokko kan leidende rol spelen in afschaffing doodstraf'

buitenland
19
20 okt '12
Marokko kan de Arabische wereld leiden als het gaat om afschaffing van de doodstraf.
Althans, dat is de mening van ambassadeur van de Franse mensenrechten Francois Zimeray. Hij sprak donderdag tijdens een conferentie over afschaffing van de doodstraf in Rabat. 'Marokko heeft de positie om een pionier te zijn en in te spelen op de kwestie van mensenrechten in de regio en in het bijzonder over de doodstraf kwestie', zo vond Zimeray. De ambassadeur sprak tegenover honderden ambtenaren en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in Noord-Afrika en Midden-Oosten.

Zimeray zegt het uiterst bemoedigend te vinden dat men praat over een eventuele afschaffing. Marokko kan hiermee de weg openen voor andere Arabische landen. Frankrijk is gestart met een campagne tegen de doodstraf. Hoewel de doodstraf sinds 1993 niet is uitgevoerd in Marokko willen vertegenwoordigers dat de Marokkaanse autoriteiten het goede voorbeeld laat zien. 

Daarmee doelt men op een grondwettelijke aanpassing. In de nieuwe grondwet van Marokko staat sinds 2011 immers het 'recht op leven' vastgelegd. Zimeray stelde echter dat de conferentie een stap is maar nog lang niet bevredigend omdat er mensen zijn in de dodencel die de marteling van onzekerheid over de toekomst ondergaan. Het congres loopt vandaag af. 

Veel gevangenen uit Egypte, Irak, Libanon, Marokko en andere landen uit de Maghreb kwamen hun verhaal over de dodencel vertellen.
© Redactie 2012
marokko
doodstraf
frabcois zimeray
afschaffing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
eu
al ittihad
galatasaray
younès belhanda
gianni infantino
fifa
süper lig
malaga
dgsn
turkije
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten