Allochtone verdachte veel vaker opgenomen

algemeen
15
22 okt '12
Onbewuste discriminatie speelt een grote rol bij psychiaters.

Allochtone verdachten van een misdrijf met een psychiatrische stoornis worden tot wel vier keer vaker gedwongen opgenomen dan autochtonen met een vergelijkbare achtergrond. Oorzaak is onbewuste discriminatie door forensisch psychiaters, schrijft Spits maandag op basis van leden van deze beroepsgroep. Forensisch psychiater David Vinkers concludeert onder meer op basis van voorlopige cijfers over dit jaar dat allochtone verdachten met negentien procent vaker toerekeningsvatbaar worden geacht dan autochtonen.

Rechters bepalen mede op basis van de mate van toerekeningsvatbaarheid van een verdachte de straf of behandeling van verdachten. Psychotherapeut voor tbs'ers en emeritus hoogleraar transculturele psychiatrie Frank Kortmann stelt dat net als de samenleving ook behandelaars zich vaak laten leiden door hun eigen normen en waarden. Zo zou een Surinamer die luid praat en veel gebaart, eerder als agressief worden gezien.

Hoofd bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie in Zwolle psychiater Max Westerborg denkt dat kennis over de culturele achtergond van verdachten kan helpen bij het verbeteren van de diagnose. Psychiater Zohra Acherrat van het forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek vindt dat moet worden gekeken naar de objectiviteit van vragenlijsten en persoonlijkheidstesten, die door westerse mensen zijn ontwikkeld.

"De vraag is of er geen andere instrumenten moeten komen die rekening houden met iemands cultuur."

© Novum 2012
psychiaters
allochtonen
marokkanen
zohra acherrat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?