Gemakkelijker Cito-toets voor groot deel leerlingen

algemeen
5
23 okt '12
Leerlingen die moeite hebben met leren krijgen makkelijke Cito.

Basisschoolleerlingen die moeite hebben met taal en rekenen en naar verwachting naar het lager beroepsonderwijs van het vmbo gaan, krijgen vanaf volgend schooljaar een makkelijkere Cito-toets. Het gaat om ongeveer een kwart van alle kinderen die de eindtoets jaarlijks maken, zegt het toetsinstituut Cito. Voor de overige leerlingen blijft de normale Cito-toets bestaan.

De twee versies zullen niet helemaal verschillend zijn. Ongeveer een kwart van de opgaven zit in beide versies. Door die overlap kunnen de scores beter met elkaar vergeleken worden en kunnen leerlingen die de makkelijkere versie doen bij een goed resultaat alsnog bijvoorbeeld een havo-advies krijgen. Ze moeten dan wel meer opgaven goed hebben.

Er is al langer een speciale versie voor leerlingen met een leerachterstand, maar het Cito wil een bredere groep te hulp schieten. Een toets moet goed aansluiten bij de vaardigheden van de leerling, stelt het instituut. Te moeilijke vragen werken volgens het Cito demotiverend en zijn niet goed voor het zelfvertrouwen.

De Cito-toets moet helpen bij het maken van de keuze voor een brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.

© Novum 2012
cito
school
studenten
basisschool
vmbo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi