'Politie NY wilde moslims in de val lokken door te betalen'

buitenland
12
24 okt '12
De politie in New York wilde moslims erin luizen door informanten te betalen.

Een betaalde informant van de politie in New York kreeg opdracht om moslims te verleiden tot uitspraken die voor hen negatief konden uitpakken. Dat heeft de informant, Shamiur Rahman, gezegd tegen persbureau AP. De 19-jarige Rahman, een Amerikaans staatsburger die oorspronkelijk uit Bangladesh komt, zei dat hij een dubbelleven leidde. Hij maakte foto's in moskeeën en verzamelde namen van onschuldige mensen die deelnamen aan islamitische bijeenkomsten, aldus Rahman.

Rahman zegt spijt te hebben van zijn werk, waar hij maximaal duizend dollar per maand voor kreeg. Hij zegt studenten en moskeeën te hebben bespioneerd. Rahman liet AP sms'jes en foto's zien die hij doorspeelde aan zijn contacten bij de politie. Politiewoordvoerder Paul Browne was niet bereikbaar voor commentaar. 

Browne heeft eerder ontkend dat de politie op grote schaal moskeeën of studentengroepen in de gaten houdt. De politie in New York gaat alleen op concrete aanwijzingen af, aldus Browne. Rahman weerspreekt dit echter en zegt 'alles en iedereen bespioneerd te hebben'.

© Novum 2012
politie
new york
moslims
rahman
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?