'Marokkaanse leider salafisten wierf strijders voor Syrië'

buitenland
19
24 okt '12
De Spaanse justitie doet onderzoek naar Omar Haddouchi.

Haddouchi geldt in Marokko als een van de grootste leiders voor Marokkaanse salafisten. Spanje denkt dat Haddouchi aan werving voor de jihad in Syrië deed in de Marokkaanse gemeenschap van Spanje. Zij zouden indien de Marokkanen bereid zijn zelfmoordaanslagen plegen tegen het leger van Bashar Assad. De beschuldiging lijkt vergezocht maar de Spaanse inlichtingendienst zeggen bewijzen te hebben zoals een verslag van een preek van Haddouchi in juli 2011 in Ceuta. 

De salafistische leider is echter niet onder de indruk en doet de beschuldigingen af als 'pure leugens'. De aantijgingen zouden 'zuivere ongefundeerde beschuldigingen zijn', aldus Haddouchi. Hij overweegt nu juridische stappen te zetten tegen de Spaanse autoriteiten. Haddouchi kwam eerder in het nieuws door moslims in Frankrijk op te roepen massaal te emigreren naar Noord-Afrika. 

Volgens hem is het leven voor een moslim niet mogelijk als de regering met allerlei wetten komt die de vrijheden van moslims inperken. Frankrijk kent bijvoorbeeld een boerkaverbod en het verbod voor het oproepen tot het gebed. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2012
marokko
omar haddouchi
salafisten
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?